Voorwaarden

Ben je een kunstenaar, heb je een atelier en wil je graag deelnemen aan de open atelierdagen? Twijfel je of Atelier in beeld wel iets voor jou is?

Dan is het een goed idee om hieronder even de deelnamevoorwaarden door te nemen.

Waarom deelnemen?

 • Atelier in beeld is hét ideale moment om jouw beeldend werk te tonen aan een breed publiek. 

 • Samen met meer dan 2000 kunstenaars laat je aan het grote publiek zien wat er leeft aan beeldende kunst in Vlaanderen en Brussel.  

 • Je geniet mee van de nationale promotiecampagne (advertenties, pers, …) die we in aanloop naar het weekend voeren.  

 • Wij bezorgen je gedrukt promomateriaal zoals wegwijzers, affiches, uitnodigingskaarten, ... Ook digitaal promomateriaal krijg je van ons: uitnodigingen, e-flyers, facebookbanners, instagramposts, ...   

 • We ondersteunen je met tips en tricks om zelf je publiek uit te nodigen.  

 • Hoe je de open atelierdagen invult is flexibel: open je één of twee dagen? Dat kies je zelf, niet alle ateliers openen twee dagen.  

 • Wil je iets demonstreren of blijf je liever op de achtergrond? Het kan allemaal. 

 • Deelnemen aan Atelier in beeld is gratis. 

Voor wie? 

 • Atelier in beeld is er voor álle beeldend kunstenaars vanaf 18 jaar. Beginners en gevorderden, professioneel en niet-professioneel, jong en oud; het maakt niet uit, zolang je maar onze passie voor beeldend werk deelt.

 • Je beoefent één of meerdere van deze technieken: beeldhouwkunst, collage, design, digitale beeldvorming, edelsmeedkunst, film, fotografie, glaskunst, grafiek, grafische vormgeving, illustratie, installatiekunst, kalligrafie, keramiek, mixed media, mozaïek, schilderkunst, street art, tekenkunst en/of textiel.

 • Zowel individuele ateliers, groepsateliers, ateliers van collectieven, ateliers van deeltijds kunstonderwijs, organisaties of zorginstellingen met een atelierwerking kunnen deelnemen.  Ook belangrijk: het (groeps)atelier ligt in Vlaanderen of Brussel.

 • Werk je in een grote loods, een aparte kamer in het huis, een leegstaand pand of gewoon aan de keukentafel? Alles kan, zolang het jouw vaste werkruimte is. Een locatie huren/gebruiken en deze speciaal voor dit evenement als een tentoonstelling inrichten, kan helaas niet. Bezoekers zien er naar uit om doorleefde en authentieke werkplekken te bezoeken.

Atelier?

Het atelier is de plek waar beeldend werk wordt gemaakt. Het is een werkplek waar je de sporen ziet van het maakproces: penselen en klodders verf, geslepen potloden en potloodschilfers, weefgetouwen en garen, resten klei en een pottenbakkersschijf, een drukpers en inktvlekken… Bezoekers zien (en ruiken) waar en hoe het werk ontstaat. 

Sommige kunstenaars werken in een grote loods, een aparte kamer thuis, een leegstaand pand of gewoon aan de keukentafel. Alles kan, zolang het jouw vaste werkruimte is. Een locatie huren/gebruiken en deze speciaal voor dit evenement als een tentoonstelling inrichten, kan helaas niet. Bezoekers zien er naar uit om doorleefde en authentieke werkplekken te bezoeken.

Wanneer? 

Jouw atelier is gratis open voor het publiek op 4 en / of 5 mei 2024, telkens van 11u tot 18u.

Je kan zelf kiezen of je één of twee dagen deelneemt. Tijdens de dag(en) die je hebt gekozen, ben je zelf aanwezig in je atelier om bezoekers te ontvangen.

De inschrijvingen voor Atelier in beeld 2024 zijn intussen afgelopen.

Deel je een atelier met andere kunstenaars en willen jullie graag samen deelnemen? Heel fijn! Dan is het wel belangrijk dat jullie even de agenda's samenleggen en allemaal op dezelfde dag(en) deelnemen. Zo kunnen bezoekers alle kunstenaars van jullie groepsatelier ontdekken. Niets fijner dan een groepsatelier dat zoemt van de bedrijvigheid.