FAQ

Neem je deel als kunstenaar en heb je een vraag over Atelier in beeld? Dan vind je hieronder ongetwijfeld een antwoord terug. Toch niet? Laat het ons weten.
 

Tijdens het open atelierweekend

Moet ik zelf aanwezig zijn in mijn atelier?

Ja, als kunstenaar moet je aanwezig zijn op de dagen dat je je hebt ingeschreven. Je kan, als je dat wilt, de bezoekers een woordje uitleg geven bij je werk. 

Kan/mag/moet ik de bezoekers een drankje en een hapje aanbieden?

Dat mag, maar hoeft zeker niet. Vooral je aanwezigheid is belangrijk, met een woordje uitleg of om eventuele vragen van het publiek te beantwoorden. 

Hoe tel ik mijn bezoekers?

De meest makkelijke manier: leg een boekje en een balpen bij de hand en probeer bij elke nieuwe bezoeker een streep te zetten.  

Liever digitaal? Installeer een app als ‘people counter’ op je smartphone, dan klik je per bezoeker of groepje bezoekers op je smartphone. 

Mag ik werk verkopen tijdens Atelier in beeld?

Altijd tof als mensen je werk willen kopen! Het is niet de bedoeling om je atelier in een galerie om te toveren, maar wil je toch voorbereid zijn? Maak dan bv. een document waarop de prijzen vermeld staan en geef dat aan bezoekers die hiernaar vragen. Of geef je visitekaartje mee zodat geïnteresseerden je later opnieuw kunnen contacteren. 

Hoe moet ik mijn atelier inrichten tijdens het open atelierweekend?

Laat je atelier zien zoals het er doorgaans bij ligt als je werk maakt. Je hoeft dus niet speciaal op te ruimen voor het open atelierweekend, integendeel! Zo kunnen bezoekers de echte ateliersfeer opsnuiven. Wil je ook werk tonen in en rond je atelier? Dat kan. Maar belangrijk is dat de bezoekers zeker je atelier kunnen zien.  

Mag ik mijn atelier vroeger/later sluiten of openen dan de voorgestelde uren?

 Als je deelneemt aan Atelier in beeld engageer je je om open te blijven van 11u tot 18u. Wijk hier niet van af, zo vermijden we dat bezoekers voor gesloten deuren staan. 

Je kan zelf kiezen of je één of twee dagen deelneemt aan Atelier in beeld.

Is het de bedoeling dat ik werk in het atelier?

Dat bepaal je zelf. Bezoekers gaan vaak graag in gesprek met de kunstenaar, dus hou er rekening mee dat echt doorwerken niet altijd mogelijk zal zijn.

Wil je een bijzondere techniek demonstreren? Doen! Dat maakt voor bezoekers het atelierbezoek nog boeiender.

Kan ik een workshop organiseren tijdens Atelier in beeld?

Dat kan zeker. Voorlopig kan je via onze website op je profielpagina geen extra events toevoegen. In de omschrijvende tekst kan je de workshop wel aankondigen. 

Moet ik mijn kunstwerken verzekeren tijdens het weekend?

We raden je aan om je te verzekeren bij de verzekeringsmakelaar van je keuze, voor: 
§  burgerlijke aansprakelijkheid in het kader van de deelname: met name voor de mogelijke schade die wordt veroorzaakt aan bezoekers of derden; 
§  schade aan goederen die gebruikt worden ten behoeve van of naar aanleiding van je deelname; 

via Kunstwerkt kan je een verzekering aanvragen voor de werken die tentoongesteld worden in jouw atelier: https://www.kunstwerkt.be/nl/advies/verzeker-je-expo-bij-kunstwerkt.  

Meer weten over aansprakelijkheid tijdens Atelier in beeld? Lees er onze algemene voorwaarden even op na. 

Kan ik muziek opzetten tijdens Atelier in beeld?

Tijdens Atelier in beeld is je werkplek publiek toegankelijk. Daarom kan je geen muziek (zowel radio, cd, vinyl, streaming...) opzetten, tenzij je een licentie aanvraagt via Sabam / Unisono. Dat doe je ten laatste vijf dagen voor je je atelier openstelt. Als je geen licentie aanvraagt en betaalt, kan je dus geen muziek opzetten.

Ik kan last minute toch niet deelnemen. Wat moet ik doen?

Geen probleem, kan gebeuren! Laat het ons weten via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of 09 235 23 20. We halen jouw deelname offline. Als je tijdens het open atelierweekend zelf annuleert, is het handig om een briefje  aan de ingang van je atelier te hangen met de boodschap dat je niet meer deelneemt aan Atelier in beeld. Zo weten bezoekers waarom ze voor een gesloten deur staan. 

Hoe deel ik mijn deelname op sociale media?

Je kan een evenement aanmaken op Facebook en jouw vrienden er op uitnodigen. Je kan op Facebook ook de link van Atelier in beeld (en dan specifiek jouw atelier) delen naar jouw vrienden en netwerk. 
Op Instagram kan je die link in je bio toevoegen en kan je mensen al wat warm maken met een post over de open atelierdagen, een leuke foto werkt altijd goed op Instagram! 
Hier lees je nog meer over hoe je met Instagram en Facebook aan de slag kan: 
https://www.kunstwerkt.be/nl/advies/zo-haal-je-alles-uit-instagram
https://www.kunstwerkt.be/nl/advies/zo-haal-je-alles-uit-facebook

Deelnemen?

Ik ben geen professionele kunstenaar, kan ik deelnemen?

Zeker! Als we je inschrijving nakijken, houden wij er geen rekening mee of je al dan niet professioneel bezig bent met beeldende kunsten.  

Ik ben beeldend kunstenaar en mijn werkplaats is mijn bureau- of keukentafel, kan ik deelnemen?

Zeker! Sommige kunstenaars werken in een grote loods, een aparte kamer in het huis, een leegstaand pand, of gewoon aan de keukentafel. Alles kan voor Atelier in beeld, zolang het geen tentoonstelling is in een voor de gelegenheid gehuurde ruimte. We willen de plek zien waar beeldend werk wordt gemaakt, zodat de bezoekers kunnen zien waar en hoe het werk ontstaat. Dus ook fotografen, tekenaars of grafisch vormgevers die enkel aan een bureau werken, kunnen meedoen. Toon de plek waar je werkt, dat is de enige voorwaarde die we stellen. 

Kunnen enkel de ateliers voor volwassenen van het deeltijds kunstonderwijs deelnemen?

Inderdaad, Atelier in beeld is er voor kunstenaars vanaf 18 jaar. De jongeren- of kinderateliers kunnen niet deelnemen, enkel de ateliers van het volwassenonderwijs kunnen inschrijven.  

Ik heb een andere nationaliteit, kan ik meedoen?

Uiteraard, je nationaliteit speelt geen rol. De enige voorwaarde is dat je atelier zich in Vlaanderen of Brussel bevindt.  

Ik oefen een ambacht of techniek (bv. kaarsen of juwelen) uit die niet tussen jullie vooropgestelde disciplines staat, kan ik meedoen?

Atelier in beeld is specifiek gericht op beeldende kunst. Alle beeldende kunstdisciplines die kunnen deelnemen, vind je hier. Alleen kunstenaars die sieraden maken als goudsmid, kunnen deelnemen. Kaarsen maken wordt beschouwd als een vorm van handwerk.


Oefen je een ambacht uit en wil je graag jouw atelier tonen, dan kan je misschien deelnemen aan de Dag van de Ambachten.  

Ik vind mijn techniek niet terug in de lijst, kan ik meedoen?

We hebben de lijst met technieken aangepast zodat bezoekers makkelijk kunnen filteren in het aanbod. Vind je je specifieke techniek niet direct terug? Veel toegepaste kunsten, zoals hout- of lederbewerking, kunnen worden beschouwd als design. Alle beeldende kunstdisciplines die kunnen deelnemen, vind je hier. Nog een vraag? Laat het ons weten.

Wanneer vindt Atelier in beeld plaats in 2025?

Atelier in beeld zal in 2025 plaatsvinden op 17 en 18 mei.

Inschrijvingen

Je kan je met je werkplek inschrijven voor Atelier in beeld 2024 tussen 8 en 31 januari 2024. Heb je nog vragen over de inschrijvingen? Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.  

Kan ik mij telefonisch inschrijven?

Neen, om alle info goed te kunnen verwerken, kunnen we jou niet telefonisch inschrijven. Je kan je enkel met het online inschrijvingsformulier inschrijven. Als je vragen hebt, of je ondervindt moeilijkheden bij het inschrijven, contacteer ons dan via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of 09 235 23 20. We helpen je graag verder. 

Kan ik mij per mail inschrijven?

Neen, om alle info goed te kunnen verwerken, kunnen we jou niet per mail inschrijven. Je kan je enkel met het online inschrijvingsformulier inschrijven. Als je vragen hebt, of je ondervindt moeilijkheden bij het inschrijven, contacteer ons dan via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of 09 235 23 20. We helpen je graag verder. 

Kan ik de inschrijving voor iemand anders in orde maken?

Je kan iemand anders inschrijven. Daarvoor heb je natuurlijk wel de toestemming en de gegevens van de kunstenaar nodig. 

Ik ben een medewerker bij een stad/gemeente en wil graag kunstenaars uit onze gemeente online inschrijven, kan dat?

Je kan de inschrijving voor iemand anders in orde maken. Daarvoor heb je natuurlijk wel de toestemming en de gegevens van de kunstenaar nodig. 

Welke foto’s heb ik nodig om me in te schrijven?

We vragen minstens één foto van je werkplek en minstens 4 foto's van je werk te tonen op je profielpagina. Zo krijgt het publiek een goeie eerste indruk.

  • Foto atelier: De foto van je atelier wordt uitgelicht op de website. Je kan maar één foto tonen van je atelier, denk dus goed na welk deel van je atelier je laat zien. Dit moet een liggend beeld zijn. Goed nieuws: je hoeft niet op te ruimen! Laat je atelier zien zoals het er doorgaans bijligt.

  • Foto werk: Een goede foto van je werk is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je er niet zelf opstaat en dat op je foto enkel het werk te zien is, en geen andere delen van de ruimte of spullen.

    Hier kan je uitgebreid tips nalezen. In een notendop zijn dit de belangrijkste adviezen:

  • Zorg ervoor dat de foto’s scherp, recht en goed belicht zijn. 
  • Heb je zelf geen goede camera, vraag dan iemand om je te helpen. De meeste smartphones leveren foto’s van behoorlijke kwaliteit. 

  • Zorg voor foto’s die groot genoeg zijn. Te grote foto's (max 20 MB) worden verkleind.
  • Toegestane types: png / gif / jpg / jpeg. 
Wij hebben een gedeeld atelier, maar niet alle kunstenaars van het atelier willen deelnemen. Kunnen we met enkele kunstenaars deelnemen?

Dat kan zeker. Je kan je atelier inschrijven en enkel de kunstenaars vermelden die deelnemen. De niet-deelnemende kunstenaars moeten er natuurlijk wel mee akkoord gaan dat de deuren van jullie atelier worden opengezet. 

Wij werken met verschillende kunstenaars in hetzelfde atelier. Kunnen wij op verschillende dagen deelnemen?

Liever niet. In het overzicht zal vermeld staan dat het atelier twee dagen open is met alle deelnemende kunstenaars, terwijl jullie er niet allemaal zijn op de twee dagen. Voor bezoekers is het fijner dat ze een atelier bezoeken waar het gonst van de bedrijvigheid en waar alle kunstenaars aanwezig zijn. Probeer dus een dag uit te kiezen waarop jullie allemaal aanwezig kunnen zijn. Je atelier hoeft bovendien geen twee dagen open te zijn. Bij de inschrijvingen kies je of je één of twee dagen deelneemt.

Wij werken met meerdere kunstenaars in hetzelfde atelier. Moeten wij ons individueel of als groep inschrijven?

Het handigste is dat jullie onderling afspreken wie zich als eerste inschrijft. Deze persoon kan dan een extra tekst over de organisatie toevoegen. Zodra dit is gebeurd, herkent het inschrijvingsformulier het adres van het atelier, en kunnen ook de andere kunstenaars zich aansluiten bij het atelier op dit adres.

Hoe weet ik of mijn inschrijvingsformulier goed is doorgestuurd?

Onmiddellijk nadat je je formulier hebt doorgestuurd, krijg je van ons een bevestiging dat we je aanvraag hebben ontvangen. Is dat niet het geval, geef ons dan zeker een seintje. 

Na het indienen van je inschrijving gaan wij aan de slag. We kijken al je gegevens nog eens na, en checken of je profielpagina er goed uitziet. Ten laatste binnen drie weken na het indienen ontvang je van ons een reactie en is je inschrijving compleet. 

Heb je in de tussentijd vragen? Contacteer ons via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of op 09 235 23 20. We helpen je graag verder. 

Ik heb mij ingeschreven en kreeg bevestiging dat mijn inschrijving in orde is. Wat nu?

Yes! Je bent nu officieel ingeschreven voor Atelier in beeld! Begin april krijg je een pakket toegestuurd met promomateriaal voor het open atelierweekend. Heel handig om mensen uit te nodigen en jouw atelier zichtbaar te maken in de buurt! Via mail houden we je ook op de hoogte van alle verdere voorbereidingen en geven we je tips om promo te voeren. Nog vragen? Contacteer ons dan via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Hoe weet ik of mijn inschrijving in orde is?

Onmiddellijk nadat je je formulier hebt doorgestuurd, krijg je van ons een bevestiging dat we je aanvraag hebben ontvangen. Is dat niet het geval, geef ons dan zeker een seintje. 

Na het indienen van je inschrijving gaan wij aan de slag. We kijken al je gegevens nog eens na, en checken of je profielpagina er goed uitziet. Ten laatste binnen drie weken na het indienen ontvang je van ons een reactie en is je inschrijving compleet. 

Heb je in de tussentijd vragen? Contacteer ons via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of op 09 235 23 20. We helpen je graag verder. 

Ik vulde het formulier in maar ontving nog geen definitieve bevestiging. Hoe weet ik of alles in orde is met mijn inschrijving?

Onmiddellijk nadat je je formulier hebt doorgestuurd, krijg je van ons een bevestiging dat we je aanvraag hebben ontvangen. Is dat niet het geval, geef ons dan zeker een seintje. 

Na het indienen van je inschrijving gaan wij aan de slag. We kijken al je gegevens nog eens na, en checken of je profielpagina er goed uitziet. Ten laatste binnen drie weken na het indienen ontvang je van ons een reactie en is je inschrijving compleet. 

Heb je in de tussentijd vragen? Contacteer ons via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of op 09 235 23 20. We helpen je graag verder. 

Ik kan last minute toch niet deelnemen. Wat moet ik doen?

Geen probleem, kan gebeuren! Laat het ons weten via atelierinbeeld@kunstwerkt.be of 09 235 23 20. We halen jouw deelname offline. Als je tijdens het open atelierweekend zelf annuleert, is het handig om een briefje  aan de ingang van je atelier te hangen met de boodschap dat je niet meer deelneemt aan Atelier in beeld. Zo weten bezoekers waarom ze voor een gesloten deur staan.