Heb je als deelnemend atelier een vraag over Atelier in Beeld? Hieronder bundelen we de antwoorden op veelgestelde vragen over het open atelierweekend.

Tijdens het open atelierweekend

Moet ik zelf aanwezig zijn?

Ja, als kunstenaar moet je aanwezig zijn op de dagen dat je je hebt ingeschreven. Je kan, als je dat wilt, de bezoekers een woordje uitleg geven bij je werk. 

Moet ik de bezoekers een drankje en een hapje aanbieden?

Je mag dit aanpakken zoals je zelf wilt. Belangrijk is dat je zelf aanwezig bent om een woordje uitleg te geven of in interactie kan gaan met het publiek.

Hoe tel ik mijn bezoekers?

Leg een boekje en een balpen bij de hand en probeer bij elke nieuwe bezoeker een streepje te zetten.  

Mag ik werken verkopen tijdens Atelier in Beeld?

Atelier in Beeld is geen verkoopevenement. Wil je werk verkopen? Dan kan je wel bv. een document maken waar de prijzen op vermeld staan en dat geven aan bezoekers die hiernaar vragen. Of je kan visitekaartjes meegeven aan de bezoekers zodat ze je later opnieuw kunnen contacteren.

Hoe moet ik mijn atelier inrichten tijdens het open atelierweekend?

Laat je atelier zien zoals het er doorgaans bij ligt als je werk maakt. Je hoeft dus niet speciaal op te ruimen voor het open atelierweekend, integendeel! Zo kunnen bezoekers de echte ateliersfeer opsnuiven. Wil je ook werk tonen in en rond je atelier? Dat kan. Maar belangrijk is dat de bezoekers zeker je atelier kunnen zien. 

Mag ik mijn atelier vroeger/later sluiten of openen dan de voorgestelde uren?

Neen, als je deelneemt aan Atelier in Beeld dan engageer je je om open te houden tijdens de voorgestelde uren.  

Moeten je als kunstenaars actief bezig tijdens de openingsuren?

Dit is iets wat je helemaal zelf mag kiezen. Normaal gezien zullen de bezoekers graag in gesprek gaan met de kunstenaar, dus echt werken zal niet altijd mogelijk zijn.

 

Mag er een workshop doorgaan tijdens Atelier in Beeld?

Dit mag zeker! Alleen kan dit (nog) niet toegevoegd worden aan de website van Atelier in Beeld. Maar je mag en kan dit zeker zelf communiceren.

Moet ik mijn kunstwerken verzekeren tijdens het weekend?

We raden je aan om je te verzekeren bij de verzekeringsmakelaar van je keuze, voor:
§  burgerlijke aansprakelijkheid in het kader van de deelname: met name voor de mogelijke schade die wordt veroorzaakt aan bezoekers of derden;
§  schade aan goederen die gebruikt worden ten behoeve van of naar aanleiding van je deelname;
§  via Kunstwerkt kan een verzekering aangevraagd worden voor de werken die tentoongesteld worden in jouw ateliers: https://www.kunstwerkt.be/verzekeringen

Meer weten over aansprakelijkheid tijdens Atelier in Beeld? Lees er onze algemene voorwaarden op na.

Covid-19

Wat als ik ingeschreven ben maar ziek word of in quarantaine moet?

Geen probleem, laat het ons weten. Je kan ons bereiken per mail via: info@atelierinbeeld.be of telefonisch.09 235 23 20. We helpen je graag verder. wij halen jouw deelname offline. Als je het weekend zelf annuleert, lijkt het ons handig dat je aan de ingang van je atelier een briefje hangt met de boodschap dat je niet meer deelneemt aan Atelier in Beeld. Zo weten bezoekers die al een route hadden uitgestippeld waarom ze voor een gesloten deur staan. 

Wat als ik ingeschreven ben maar toch geen publiek meer wil ontvangen?

Geen probleem, laat het ons weten. Je kan ons bereiken per mail via: info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder. wij halen jouw deelname offline. Als je het weekend zelf annuleert, lijkt het ons handig dat je aan de ingang van je atelier een briefje hangt met de boodschap dat je niet meer deelneemt aan Atelier in Beeld. Zo weten bezoekers die al een route hadden uitgestippeld waarom ze voor een gesloten deur staan. 

Wat moet ik zelf als deelnemer voorzien?

Volgens de huidige maatregelen hoef je niets te voorzien.

Inschrijvingen

De inschrijvingen voor Atelier in Beeld 22 zijn afgesloten sinds 8 maart.

Ik kan last minute toch niet deelnemen. Wat moet ik doen?

Geen probleem, laat het ons weten per mail: info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder. en wij halen jouw deelname offline. Als je het weekend zelf annuleert, lijkt het ons handig dat je aan de ingang van je atelier een briefje hangt met de boodschap dat je niet meer deelneemt aan Atelier in Beeld. Zo weten bezoekers die al een route hadden uitgestippeld waarom ze voor een gesloten deur staan.

Kan ik mij telefonisch inschrijven?

Je kan je niet telefonisch inschrijven. Je kan je enkel via de website en via het daarvoor opgestelde formulier inschrijven. Als je vragen hebt, of je ondervindt moeilijkheden bij het inschrijven, kan je wel bellen om extra informatie te krijgen. Je kan ons bereiken op info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Kan ik mij per mail inschrijven?

Je kan je niet per mail inschrijven. Je kan je enkel via de website en via het daarvoor opgestelde formulier inschrijven. Als je vragen hebt, of je ondervindt moeilijkheden bij het inschrijven, kan je wel bellen om extra informatie te krijgen. Je kan ons bereiken op info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Kan ik de inschrijving voor iemand anders in orde maken?

Je kan de inschrijving voor iemand anders in orde maken. Daarvoor heb je natuurlijk wel de toestemming en de gegevens van de kunstenaar nodig.

Wij hebben een gedeeld atelier, maar niet alle kunstenaars van het atelier willen deelnemen. Kunnen we met enkelen deelnemen?

Dat kan. Je kan jouw atelier inschrijven en enkel de kunstenaars vermelden die deelnemen. De niet-deelnemende kunstenaars moeten er natuurlijk wel mee akkoord gaan dat de deuren van jullie atelier worden opengezet.

Ik heb mij ingeschreven maar nog geen bevestiging van mijn inschrijving ontvangen?

Nadat je je inschrijving hebt ingediend, ontvang je een bevestiging. Zo weet je dat we je aanvraag goed hebben ontvangen. Pas later volgt de goedkeuring van je inschrijving. Als je geen bevestiging hebt gekregen van jouw inschrijving, kijk dan zeker eerst eens in jouw spam- of ongewenste berichtenfolder. Als je geen bevestiging terugvindt, kan het zijn dat je je inschrijving niet volledig hebt ingevuld of niet hebt doorgestuurd in de laatste stap. We hebben je inschrijving dan niet ontvangen en kunnen je aanvraag niet bekijken. Kijk dus goed na of je een bevestiging van je aanvraag hebt ontvangen.

Ik heb mij ingeschreven maar nog geen goedkeuring van mijn deelname ontvangen?

Elke aanvraag wordt nauwgezet nagekeken door het team van Atelier in Beeld. Ten laatste binnen drie weken krijg je van ons een mail waarin we je laten weten of je aanvraag werd goedgekeurd. Ook bij afkeuring zal je een bericht van ons ontvangen. Heb je in de tussentijd vragen? Je kan ons bereiken op info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Hoe weet ik of mijn aanvraag tot deelname correct is verstuurd?

Nadat je het volledige inschrijvingsformulier online hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een e-mail met de melding dat je inschrijving in aanvraag is. Elke aanvraag wordt nauwgezet nagekeken door het team van Atelier in Beeld. Ten laatste binnen drie weken krijg je van ons een e-mail waarin we je laten weten of je bent ingeschreven. Ook indien jouw inschrijving niet voldoet aan de voorwaarden zal je bericht van ons ontvangen. Heb je in de tussentijd vragen? Je kan ons bereiken op info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Hoe weet ik of ik correct ingeschreven ben voor Atelier in Beeld?

Nadat je het volledige inschrijvingsformulier online hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een e-mail met de melding dat je inschrijving in aanvraag is. Elke aanvraag wordt nauwgezet nagekeken door het team van Atelier in Beeld. Ten laatste binnen drie weken krijg je van ons een e-mail waarin we je laten weten of je aanvraag werd goedgekeurd. Ook bij afkeuring zal je een bericht van ons ontvangen. Heb je in de tussentijd vragen? Je kan ons bereiken op info@atelierinbeeld.be of telefonisch: Magalie - 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Ik heb mij ingeschreven en kreeg reeds de bevestigingsmail dat mijn inschrijving werd goedgekeurd. Wat gebeurt er verder?

Je bent nu officieel ingeschreven voor Atelier in Beeld. Je hoeft dus niets meer te ondernemen. Half april krijg je een pakket toegestuurd met promomateriaal voor het open atelierweekend. Dit is een pakket met affiches (A2), uitnodigingskaarten en wegwijzers. Heel handig om mensen uit te nodigen en jouw atelier zichtbaar te maken in de buurt! Via mail houden we je ook op de hoogte van alle verdere voorbereidingen. Je kan ons bereiken op info@atelierinbeeld.be of telefonisch: 09 235 23 20. We helpen je graag verder.

Als je met meerdere kunstenaars in hetzelfde atelier werkt, moet je dan individueel of als groep inschrijven?

Het is best dat je onderling afspreekt wie zich als eerste inschrijft. Deze persoon kan dan ook bv. een extra tekstje over de organisatie toevoegen. Zodra deze inschrijving is aanvaard, staat dit adres en atelier in ons bestand. De anderen kunnen zich dan aansluiten bij het atelier als kunstenaar. Ze hoeven gewoon het adres van het atelier in te geven en het inschrijvingsformulier zal het adres herkennen.

Als je met meerdere kunstenaars in hetzelfde atelier werkt, kan je dan op verschillende dagen deelnemen?

Kunstenaars die samen een atelier delen, moeten op dezelfde dagen deelnemen. Ook ateliers die zich in hetzelfde gebouw en dus op hetzelfde adres bevinden, moeten op dezelfde dag(en) openstellen. De deelnemende kunstenaar(s) is/zijn op de openingsdagen zelf aanwezig. Het atelier hoeft niet alle drie de dagen open te zijn. Bij de inschrijvingen kiezen kunstenaars of ze hun atelier één, twee of drie dagen openstellen.

Kunnen we als medewerkers bij een gemeente, kunstenaars uit onze gemeente online inschrijven?

Je kan de inschrijving voor iemand anders in orde maken. Daarvoor heb je natuurlijk wel de toestemming en de gegevens van de kunstenaar nodig. 

Welke foto’s moet je indienen bij je aanvraag tot deelname?

We vragen je minstens één foto van de werkplek en minstens 4 foto's van een werk van de kunstenaar.

  • Foto atelier: je kan maar één foto tonen van je atelier, denk dus goed na welk deel je laat zien. Je hoeft niet speciaal alles netjes te maken voor deze foto; laat je atelier zien zoals het er doorgaans uitziet. De foto wordt gepubliceerd op de website. We gebruiken de foto ook om je deelnemingsaanvraag te bekijken.
  • Foto werk: een goede foto van je werk is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je er niet zelf opstaat en dat je de foto enkel van het werk neemt en niet bv. de ruimte erbij. (Hier kan je enkele tips nalezen: https://www.kunstwerkt.be/enkele-basistips-hoe-fotografeer-ik-mijn-werk)

Opgelet: zorg dat er geen personen op de foto te zien zijn, ook niet jezelf.
150 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.

Voorwaarden om deel te nemen

Ik ben beeldend kunstenaar maar ik heb thuis geen atelier. Hoe kan ik deelnemen?

Als je thuis geen atelier hebt maar wel les volgt aan een academie, kan je navragen of jouw academie en/of leerkracht van het atelier graag wil deelnemen aan Atelier in Beeld.  

Ik ben beeldend kunstenaar en mijn werkplaats is mijn bureautafel / keukentafel /...

Sommige kunstenaars werken in een grote loods, een aparte kamer in het huis, een leegstaand pand, of gewoon aan de keukentafel. Alles kan, zolang het geen tentoonstelling is in een daarvoor gehuurde ruimte. We willen de plek zien waar beeldend werk wordt gemaakt, zodat de bezoekers kunnen zien waar en hoe het werk ontstaat. Dus ook fotografen, tekenaars of grafisch vormgevers die enkel aan een bureau werken, kunnen meedoen. Toon de plek waar je werkt, dat is de basisregel! 

Ik heb een eigen werkplaats in mijn huis, maar die is heel klein. In het kader van de coronamaatregelen zou er maar bijvoorbeeld één persoon tegelijkertijd binnen kunnen. Mag ik voor de gelegenheid een zaal huren waar ik de locatie inricht als atelier?

We begrijpen dat je de kans op corona-besmetting wil minimaliseren bij een mogelijke deelname aan Atelier in Beeld. We zullen er alles aan doen om het evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen. Uiteraard wordt het evenement uitgesteld als de maatregelen van de overheid dat vereisen. Als Atelier in Beeld kan doorgaan, dan doen we dat met de focus op ateliers. Daarom kan je niet deelnemen op een andere locatie dan je atelier. De voorwaarden om deel te nemen kan je hier nalezen. 

Ik heb een atelier waar ik kaarsen maak, kan ik meedoen?

We hebben de beeldende kunstdisciplines vastgelegd in de voorwaarden. Je kan die hier nalezen. Kaarsen maken valt onder het uitoefenen van een ambacht. Je kan helaas niet deelnemen. Als je een ambacht uitoefent en je wil graag jouw atelier tonen, kan je misschien deelnemen aan de Dag van de Ambachten.

Ik maak juwelen door bv. kralen zelf samen te rijgen, kan ik meedoen?

Neen, enkel kunstenaars die edelsmeedkunst beoefenen en zo juwelen ontwerpen en maken kunnen meedoen. We hebben de beeldende kunstdisciplines vastgelegd in de voorwaarden. Je kan die hier nalezen.

Ik oefen een ambacht uit en deze staat niet tussen de door jullie vooropgestelde disciplines, kan ik meedoen?

Atelier in Beeld is enkel op beeldende kunst gericht. Als je een ambacht uitoefent en je wil graag jouw atelier tonen, kan je misschien deelnemen aan de Dag van de Ambachten. 

Ik heb een andere nationaliteit, kan ik meedoen?

Jouw nationaliteit als kunstenaar speelt geen rol. Wat wél een voorwaarde is, is dat jouw atelier zich in Vlaanderen of Brussel bevindt.

Ik ben geen professionele kunstenaar, kan ik deelnemen?

Zeker! Bij de goedkeuring van je deelname houden wij geen rekening met of je al dan niet professioneel bezig bent met beeldende kunsten.

Kunnen enkel de volwassen ateliers van het deeltijds kunstonderwijs deelnemen?

Inderdaad, enkel de ateliers van het volwassenonderwijs kunnen deelnemen. De jongeren- of kinderateliers kunnen niet deelnemen. Atelier in Beeld is er voor kunstenaars vanaf 18 jaar.