Tussen Ensor en de meeuwen: Loriene Lemmens' atelier aan zee

In Oostende zetten meer dan vijftig kunstenaars hun deuren open tijdens Atelier in beeld. Zo kun je in Villa Von Trap de vrolijke keramiek van Loriene Lemmens ontdekken. Twee jaar geleden studeerde ze af als grafisch vormgeefster en verhuisde ze vanuit Gent richting Oostende. Nu is Lemmens vrouw des huizes in Villa Von Trap. De grijze gevel geeft zijn geheimen niet onmiddellijk prijs, maar blijkt binnen een ware art-déco parel inclusief glas-in-loodraam en, jawel, een impressionante traphal. 

Plat d’Ostende, de noemer waaronder ik mijn keramiekcollectie maak, is eigenlijk mijn integratieproject.  

Loriene Lemmens: “In 2021 ben ik in Oostende als Vlaams-Brabander komen aanwaaien, en alleen al door mijn accent val ik hier hard op. Plat d’Ostende, de noemer waaronder ik mijn keramiekcollectie maak, is eigenlijk mijn integratieproject.  

De stad is voor mij een ongelofelijke inspiratiebron. Er hangt hier iets ludieks in de lucht. Het toerisme zorgt voor een soort wrijving die ik erg fascinerend vind. Zo zijn er de tourist traps als de viskramen in de buurt van het station: geen enkele Oostendenaar koopt daar ooit een bakje vis, want dat is toch vooral geboetseerde surimi, en dat onder de terreur van meeuwen. Toch is het er een komen en gaan van toeristen. Precies een attractie. Dat soort absurditeiten vertalen zich al snel in mijn werk, zo ben ik momenteel een vaas aan het ontwerpen met meeuwen in een hoofdrol.  

Je kan Oostende ook niet loskoppelen van het horeca-gebeuren, er is een authentieke bourgondische cultuur: garnaalkroketten, mosselen, zeetong, … Ze vinden allemaal hun weg in mijn werk.”  

In de collectie: apéro-reddingsboeien voor mini-tomate-crevettes, kleine garnalen, een mosselpot (met een knipoog naar Broodthaers uiteraard), een oesterschelp als parfumdiffuser, serveerschalen voor plateaus zeevruchten en ga zo maar verder. “Ik probeer in al mijn werk het zomerse strandgevoel te steken. In mijn serviezen bijvoorbeeld zijn de kleurenpatronen geïnspireerd door de strandcabines, de luifels, de tafellakens, de windschermen. Al sluit niet uit dat ik ooit een collectie maak over het Zwarte Woud, met worsten en zo (lacht).”  

Apéro-reddingsboei
mosselpot
Loriene Lemmens
Loriene Lemmens

Het toerisme zorgt voor een soort wrijving die ik erg fascinerend vind.

Natuurlijk is de artistieke traditie van de stad, met grootheden als Ensor en Spilliaert, ook voor Lemmens onoverkomelijk. “Een werk als ‘De oestereetster’ van Jamer Ensor, dat in het KMSKA hangt, is fenomenaal. Het is alsof je met de dame mee kunt proeven.”  

Lemmens begon nog niet zo lang geleden met keramiek. “Ik studeerde grafisch ontwerp en werk ook als ontwerper, maar ik had daarnaast een uitlaatklep nodig. Omdat keramiek mij altijd al boeide, startte ik een cursus bij ZandZand in O.666, waar Catherine Lovatt lesgeeft. Ik was onmiddellijk verkocht. Keramiek heeft een erg meditatief effect, dat werkt goed voor een extravert als ik. Klei komt met een steile leercurve, maar het is ook vergevingsgezind. Als er tijdens het draaien iets fout gaat, haal je het eraf en begin je opnieuw.  

Draaien doe ik momenteel vooral in het weekend, naast mijn job en mijn freelance grafisch werk – dat is soms tussen de soep en de patatten. Hopelijk kan ik er de komende tijd wat meer tijd voor vrijmaken. Want in mijn atelier, met wat muziek op de achtergrond, kom ik tot rust. Barry White is mijn favoriet! Dat is supersensueel. Al krijg ik mijn vriend niet in de buurt van mijn draaischijf, voor een persoonlijk Ghost-momentje (lacht).”  

Wat ze verwacht van Atelier in beeld? “Het is voor het eerst dat ik mijn atelier toon, al namen we vorig jaar ook al deel aan een kunstroute van Mu.Zee. Toen kwamen heel wat bezoekers het tweeluik van Herman Bellaert in de traphal bewonderen. Het zette me aan om deel te nemen aan Atelier in beeld: je deuren openzetten is een toffe, laagdrempelige manier om mensen te leren kennen. Ik hoop vooral dat er veel Oostendenaren komen kijken! Het zou fijn zijn als ze een bepaalde verwantschap voelen met mijn werk, dat het hen aanspreekt. En wie weet draai ik à la minute nog wel wat garnalen.”  

Ontdek alle Oostendse ateliers en plan je route langs ateliers in de stad via www.atelierinbeeld.be/oostende

Ateliers
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list