Annouk Thys

Maakt deel uit van NUCLEO Lindenlei
Lindenlei_(c) Eveliene Deraedt

Bezoek het atelier op


Meestal werk ik met keramische materialen zoals glazuur en porselein. Tijdens mijn studie aan LUCA Gent wist ik al dat experiment belangrijk voor me was.
Het samenbrengen van verschillende materialen, zowel keramiek als glazuur, voelt als een onderzoek naar het gedrag van deze materialen, hoe ze op elkaar inwerken. Een interactie die in eerste instantie aanvoelt als ‘zelf-vormend’. Verschillende lagen glazuur worden samengebracht en elk vindt zijn weg. Een gestapelde opstelling die leidt tot onverwachte transformaties als gevolg van het verwarmingsproces in de oven. Zwaartekracht, tijd en ruimte hebben elk hun invloed.
Dit samenspel van experiment, creatie en toeval - processen tastbaar maken en laten zien wat meestal onzichtbaar blijft - is wat mij uitdaagt en nieuwe vormen creëert.
Mijn residentie bij het EKWC (Nl) was een gelegenheid om onderzoek te doen naar de mogelijkheid van glazuur als sculpturaal medium. Noties van landschap, tijd en natuurelementen komen herhaaldelijk terug in mijn werk.
De werken die ik hier voorstel zijn dus opgebouwd uit verschillende lagen glazuur. Niet elke laag is gebakken aan dezelfde temperatuur. Dit betekent dat elke tegel wel verschillende keren gebakken wordt. We zien de verschillende verschijningsvormen van glazuur afhankelijk van de laagdikte. Het lijken soms schilderijen te worden waarin het paneel slechts een reden is om de derde dimensie in de ruimte op te zoeken.
Steeds blijf ik glazuur en porselein op de voorgrond zetten. Door hun mysterieuze poëzie ontstaat een elliptisch en fascinerend universum.

Ontdek de gebruikte technieken

Contact

Organisatie:
NUCLEO
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list