Roland Pauwels

Maakt deel uit van Karo(lien) Vrints
Roland's atelier

Over het atelier

OVER HAAR ATELIER
Karo kocht het huis en atelier over van een bevriende kunstenares. Ze beloofde deze kunstenares dat het huis een plek blijft waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten, een plek waar kunstcollectieven ontstaan en samenwerken. Haar atelier is te vinden op het einde van een steegje van een steegje, waar de rest van de drukke stad Antwerpen wegvalt. In datzelfde huis woont nog een kunstenaar, Gregorie Berneri, die er ook zijn atelier heeft.

OVER HAAR KUNSTPROJECTEN
Karo verbeelde reeds vervormde momenten in het verleden, gaf een knipoog aan lucide dromen en toonde het belang aan van ‘het niets’ voor mensen. Ook klaagde ze vrouwenbesnijdenis aan en hoe de mens omgaat met zijn omgeving en mede-aardbewoners, van één- tot meercelligen.
Momenteel finaliseert ze een cocreatie met videokunstenaar Roland Méliès. Deze artistieke kortfilm zal te zien zijn op de dagen van Atelier in Beeld.


OVER ROLAND MELIES
Méliès is graficus, fotograaf en videast; ook heeft hij een achtergrond als fysical performer.
Vanuit zijn opleiding digitale beeldvorming met een cross-over naar beeldhouwen combineert Méliès Visual Art met Performing Art. Binnen deze twee afgebakende kunstdisciplines is hij autodidact.
Experimenten met licht, schaduw, verstrooiende oppervlakken in combinatie met klassieke en moderne media, hij vervormt bewegende beelden via video en fotografie op een niet gebruikelijke wijze. Van monotone slow-motion fragmenten tot explosieve hectische kleurenpaletten.
Met zijn multifunctionele benadering gaat hij een duel aan met beelden, klanken en de omgeving. Door zijn combinatie van videoprojecties gaat Méliès op zoek naar nieuwe expressievormen en treedt 'fysiek‘ in dialoog met zijn publiek.
Hij projecteert zijn beelden op ongewone locaties zoals oude stadsgebouwen, afgedankt magazijnen, parken of bunkers in de natuur.
Méliès zijn toonmomenten zijn te zien tijdens artistieke city-walks, one-night-exhibitions of Bring Your Own Beamer evenementen. Hijzelf is fysiek aanwezig en maakt integraal deel uit van het kunstwerk.
IN COCREATIE
Het begon met Projectatelier op de Academie Berchem. Daar volgde Roland Pauwels, alias VJ Melies, wat Karo maakte over het Niets en Karo volgde wat hij deed met zijn videokunst. Toen bliezen ze Compagnie Karola leven in. Toen blies de coronamaatschappij die kaars uit. 3 jaren later werken ze nog steeds samen. Ze hielpen elkaar evolueren, groeien in hun kunst. Momenteel werken ze een korte kunstfilm samen af. Roland bedacht het concept Body As Canvas. Hij duikt met zijn camera's in kunstwerkenreeks Inspired By The Nothing van Karo. Daarna wordt haar lichaam het canvas van zijn nieuwe beelden van haar kunst.
Op Atelier in Beeld is het eindresultaat te zien.

Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list