Meyvis Zjos

+32485767260
zjos.meyvis@telenet.be

Over de kunstenaar

De beeldhouwer Zjos Meyvis (geboren 1951, woont en werkt in Hemiksem) keert om de zoveel tijd zijn kar en begint een nieuw beeldend avontuur. Hij laat zich liefst niet kaderen in één onderwerp of werkwijze en neemt de vrijheid om steeds opnieuw te experimenten met materialen.

Er spreekt vaak wel een verwantschap met de Arte Povera van Mario Merz en Guiseppe Penone uit zijn werk. De laatste jaren waagde Zjos zich aan een waarlijk poëtisch universum: de wondere wereld van een ‘Versteend Arcadië’ waar het goed toeven is. Uit blauwsteen en andere harde steensoorten kapte hij verstilde landschappen met golvende korenvelden en wuivende cipressen. Met glooiende heuvels, een rimpelloos bergmeer. Met sluizen en hoge kademuren langs kanalen, rivieren en beken. Met een streep Vlaamse lintbebouwing en een eenzame boerenhoeve annex stallingen naast een hooiopper of een oude, geschraagde telefoonpaal… Het werk is dromerig, en de gebruikte materialen lijken wel de eeuwigheid te moeten trotseren.

Sinds kort zoomt Zjos in op de gebouwen van weleer die in zijn landschappen figureren. Hij modelleert ze in was om ze vervolgens in brons te gieten en op verschillende manieren te kleuren. Het zijn compacte kleine sculpturen, niet veel groter dan de spreekwoordelijke baksteen die de Vlaming in zijn maag heeft. Het zijn huizen teruggebracht tot hun essentie, met een iconische allure.

Beeldhouwkunst Grafiek Mixed media
de koning en zijn gevolg brons 2020
Het atelier is rolstoeltoegankelijk.
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list